Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 21:14 - Масово убийство във Финландия бе обявено предварително по YouTube
Автор: ahmeddogan Категория: Други   
Прочетен: 2403 Коментари: 1 Гласове:
1



Осем души - 7 ученици и учител - бяха убити от въоръжен тийнейджър в училище в Южна Финландия няколко часа след като на популярния сайт за видеофайлове "ЮТюб" (YouTube) бе качен запис, обявяващ за предстоящото клане.

Според преподавател, очевидец на нападението, нападателят е ученик в гимназията "Йокела" в 35-хилядния град Туусула. Той влизал от стая в стая и систематично убивал всеки, който му попадне пред очите и дори стрелял през затворените врати. Досега са открити телата на 7 жертви, включително на директорът.

Убиецът Пека-Ерик Аувинен на 18 години се е прострелял и е в болницата, съобщиха от полицията, а по-късно допълниха, че той е починал там.

Видеото в YouTube - на фона на песента "Заблуден куршум" (Stray Bullet) - съдържа снимка на гимназията, която се разкъсва на две и под нея се показва мъж с насочен пистолет.

Записът се казва "Клането в гимназия Йокела - 11/7/2007", а качилият го потребител е с името Sturmgeist89 (в свободен превод "Духът на бурята 89").

Постинг от същия потребител под видеото казва: "Готов съм да се боря и да умра за моята кауза. Аз, подобно на естествения подбор, ще елиминирам всички, които смятам за негодни, обида за човешката раса и провал на природното развитие".

Няколко часа след стрелбата достъпът до видеото бе спрян.

ЗАЩО ГО ДОПУСНА ЗАКОНЪТ

След трагедията със сигурност ще последва ревизия на законите, допускащи доста либерален режим за притежаване на оръжие.

Близо 56 от 100 пълнолетни финландци притежават някакво огнестрелно оръжие, твърди проучване на базираният в Женева Graduate Institute of International Studies. Това нарежда страната на трето място в света по този показател - след САЩ и Йемен.

Досега правителството отговаряше, че ниското ниво на престъпност не налага по-строги регулации за оръжията.

Но премиерът Мати Вананен вече коментира, че отношението на хората по този въпрос след клането в гимназията в Туусула, вероятно ще се промени. Убиецът се е сдобил миналия месец с разрешително за 22-милиметров пистолет от местния стрелкови клуб.

Законодателството на Европейския съюз изисква забрана за продажба на ловно и стрелково оръжие на лица под 18 години.

Тази година ЕС предложи да се вдигне на 18 години и възрастта за притежаване на пистолети и всички огнестрелни оръжия - мярка, срещу която Финландия протестира, защото ловът е популярна форма на развлечение там. Предложението бе да се позволи непълнолетни да могат да стрелят само в присъствието на родител или охранител.

През 2006г. в 5.3-милионната Финландия имаше регистрирани 300 хиляди ловци. От тях 38 хиляди са на възраст под 20 години.

КАК ЗАКОННО СЕ ВЗЕМА ОРЪЖИЕ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Всеки, навършил 15 години, може да кандидатства в полицията за разрешително за огнестрелно оръжие, стига да изтъкне основателна причина за това. Най-лесният начин е чрез включване в стрелкови клуб или ловна дружинка, както е постъпил и убиецът от гимназия "Йокела" през октомври.

Ако е под тази възраст, молбата трябва да е съпроводена с писмено съгласие от родител или попечител. След това всички кандидати се проверяват за чисто криминално досие и дали нямат здравен проблем, който прави невъзможно използването на оръжие.

Във финландските училище рядко има брутално насилие, а за метални детектори, като тези в САЩ и дума не може да става.

Масовото убийство в "Йокела" може да промени всичко това, коментира Тимо Милинтаус, професор по история в университета в Турку. "Това е много брутално насилие без видима причина, което изглежда е много внимателно планирано и може да промени живота на университетите и училищата в страната."


По материали из печата:

От "Дневник"



Гласувай:
1



Предишен постинг

1. borjanmljakov - Не бих искал да срещам лидис в гора.
22.04.2009 23:13
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ahmeddogan
Категория: Политика
Прочетен: 417954
Постинги: 96
Коментари: 981
Гласове: 1805
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031