Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2011 13:53 - Няма такова нещо като "нация" или "народност"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 34531 Коментари: 69 Гласове:
11

Последна промяна: 07.06.2011 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В днешно време думите "нация" и "народ" са почти взаимно заменяеми, но какво е значението на всяка една от тях? Да видим какво пише в речниците.

РОД - Всички поколения от едни предци, както и всяко едно от поколенията.
НАЦИЯ - Исторически създала се група хора, възникнала върху общност на езика, територията, икономическия живот и културата.

Ако се вгледаме в думата "народ" ще открием, че коренът на думата е "род". Популярното значение на думата "род" в българския език е група от хора, които са роднини, тоест имат общи генетични белези или казано по-просто, имат обща кръв. Думата "нация" произлиза от латинската nātĭō - да се родиш - тоест да си роден на определено място и в определена държава, която определя границите на страната. Както виждаме и двете идеи "народност" и "нация" са създадени с идеалната цел за обединение на хората, за да оцеляват по-добре и да се преборят с някакъв външен враг.

В процеса на историческото си развитие хората са се поддали на животинския си инстинкт да следват по-силния и да му се подчиняват. С течение на времето това е създало една малка група от хора, които са се оформили като водачи или вождове. В зависимост от характерните особености на хората, тези вождове са създали определена идеология, която да гарантира приемствеността на придобидата власт от баща към син или от майка към дъщеря, при матриалхалните общества.

Тази идеология е необходима, за да накара и мотивира мъжете да жертвуват живота си в защита на рода, народа или нацията и жените да са готови да раждат деца, които на свой ред да продължат тази традиция. На кратко казано, идеята за народност или нация служи САМО за защита на интересите на върховната власт.

В резултат на тези опасни идеи, човек е единственото животно, което убива в преследването на определена идея, която не е директно свързана с оцеляването му. Той освен това убива себеподобни. Едно изключително рядко явление измежду животните. 

От друга страна идеи като "Нов Световен Ред", които целят унищожаването на нациите и отделните страни са дори още по-абсурдни и опасни, тъй като те целят да обединят още по-голяма група от хора, които да бъдат управлявани от още по-малка група от вождове. Отиваме към крайностти, към една супер-нация, която ще доведе до много повече конфликти и напражение и евентуално до голяма социална катастрофа. Идеята за нов световен ред е всъщност призводна от идеята за нациите, както нацията е била производна от идеята за родове и кланове.

Инструменти на властта

Идеята за народност или нация се поддържат от пропагандни внушения, които ни учат, че да се защитава родината е акт на патриотизъм. Това е само още един начин да се накара индивида да се жертвува за някаква мъглява идея и да му се попречи да реши какво е добро за него специално, а не за цялата група. Оправдава се с това, че ако нацията не се защитава, другите ще я превземат и така създава един порочен кръг, който не позволява на хората да живеят в мир.

Най-силното пропагандно средство, обаче е историческата наука. Направило ли ви е впречатление, че поетите, летописците и историците много рядко се занимават с бита на обикновения човек, много малко знаем за това какво е мислил той, как е виждал света около себе си и какво го е вълнувало.

В историята се говори само за царе и царици, за злато и сребро като атрибут на богатите, за войни и за държавното устройтво.
Без фолклорното наследство, нямаше да знаем абсолютно нищо за обикновения човек.

Това е така, защото науката история е само един инструмент за затвърждаване на идеите за народ и нация и по този начин за затвърждаване на върховната власт. Тя не се интересува от обикновения човек, защото той не плаща. В "За безполезността на "уроците" от историята" вече говорихме за това.  История е била и ще си остане само една проститутка на властта.

Възможно ли е да живеем хармонично като една нация?

Погледнато чисто технически границите на нациите са динамични и хората, които днес се наричат "българи" може случайно да се окажат под административното управление на друга нация и да започнат да се наричат "гърци" например. Такива примери в историята колкото искате. Това показва, че идеята за "народ" и "нация" са изкуствени.

Хармонията е състояние, което се развива от самосебе си, всяко умишлено действие за засилване или отслабване на хармонията, я унищожава напълно. Страната с административните и териториални граници, не е нищо друго освен една кошара с овце. Човек е животно, но той не е овца, той е по-развит еволюционно от овцете, но се оставя да бъде третиран като такъв, защото е "В плен на мисълта".

Човек не е социално животно

Природата ни е създала напълно различни едни от други и идеята, че можем да намерим някакъв общ знаменател за интересите на всички хора е абсурдна, заблуждаваща и разрушителна. В "Няма такова нещо като "морал"" говорихме, че естествения човек, който не е обременен от багажа на културата и цивилизацията, не прави разлика между фалшивите абстрактни идеи като "добро" или "зло". Това се наблюдава много добре при малките деца. 

Човек знае само какво е добре за него
, той не носи оковите на моралните норми. Животът е поверен в нашите ръце и е глупаво да прехвърляме тази отговорност на другите. 

Всякакви опити за групиране на хората са против тяхната природа, против начинът, по който този жив организъм функционира. Идеи като общество, народ или нация са плод на мъртвата мисъл и като такива са мъртви от своя страна. Те не позволяват на човек да живее в покой със себе и околните, не позволяват на живота в него да се прояви.

Индивидът няма народ или нация



Гласувай:
13



1. zelas - Умолявам дискутиращите да се пр...
07.06.2011 13:54
Умолявам дискутиращите да се придържат към НЕКУЛТУРЕН тон, нека покажем на какво са способни патриотизма и глобализма!
цитирай
2. zelas - Пратчет
07.06.2011 14:28
анонимен написа:
С "Шовинист" Пратчет вече даде своя принос. За отношенията към и между различните, били те "нечисти синове на куче от женски пол", "парцалоглавци" или ...:)


Не знам и не ме интересува какво е писал Пратчет, тук изхождаме от позицията на индивида и как тези идеи влияят върху него, тоест върху всички нас.

Милиарди хора са били убити в защита на тези глупави идеи като нация и народ. ДОКОГА?
цитирай
3. penchoan - Тезите на постинга са провокативни ...
07.06.2011 14:49
Тезите на постинга са провокативни и несериозни. Те наливат вода само в мелницата на блюстителите на "новия ред". Трябва човек да е много късоглед, за да не вижда признаците на една нация - това са език, култура, традиции и обичаи, социални връзки и др. Всеки човек иска или не, принадлежи към една подобна общност. Освен това съществува национална карма, влияние на един зодиакален знак, съответно планета, върху всеки народ и нация. Няма как да се отрекат подобни връзки и влияния с необосновани голи твърдения.
естествения човек, който не е обременен от багажа на културата и цивилизацията, той не прави разлика между фалшивите абстрактни идеи като "добро" или "зло". Това се наблюдава много добре при малките деца.

Човек, който не прави разлика между добро и зло е най-обикновен дивак, при това не от някое африканско или южноамериканско племе, а стоящ много по-ниско. Там също имат понятия за морал. Дивак, който живее като животно извън обществото. Малките деца са потенциални зверчета и само възпитанието в семейството и обществото ги прави хора, тоест изучаване и приемане на определени правила и закони. Между другото по този начин маймуните са деградирали от хора - чрез приемане правилата на животинския свят на мястото на човешките правила.
И който отхвърля правилата на обществото, част от което е нацията, е тръгнал по пътя на деградацията.
цитирай
4. kass - zelas :))))...
07.06.2011 14:52
Ти направо уби естествения подбор... Съвсем не е вярно, че животните не защитават територия. Целият въпрос, и той е съвсем инстинктивен, е да оцелее по-силният ген. При хората е много по-сложно, отколкото при животните поради много причини: разпределение на труда, ресурси, територии. Човека не би могъл да оцелее ако не се групира, съвсем подобно на овцете е стадно животно. Помисли как би оцелял ти днес без лекари, учители, военни, животновъди и т.н. Не можеш да правиш всичко сам нали??? Един те защитава, друг лекува, а ти отглеждаш доматите, примерно :)...
Днес все повече се гледа на човечеството като едно цяло, поради простата причина че технологиите са достатъчно напреднали за да го задоволят като цяло... Това ще започне да се променя когато ресурсите на земята започнат да се изчерпват и мястото под слънцето отеснее и отново се върнем към естествения подбор, а именно по-силният да си извоюва правото неговите гени да се предадат на поколенията, като под гени разбирай цялата сложност на човешкия бит - култура, език, религия и т.н., защото човека съвсем не може да живее като овчиците - да си пасе, спи и ако случайно някой кучо Вълчо грабне някое агънце за вечеря - да го прежалят почти веднага... :))))...
цитирай
5. zelas - И който отхвърля правилата на об...
07.06.2011 15:05
penchoan написа:
И който отхвърля правилата на обществото, част от което е нацията, е тръгнал по пътя на деградацията.


Ако колко още хора трябва да умрат в името на тези вятърничави идеи бре Пенчо, преди да се замислиш - а бре джанъм, тва го пробваме вече 10 илиадо лета и то не ще и не ще да работи, що ли?

А за "новия ред", беше обяснено в статията. Идеята за нов световен ред е всъщност призводна от идеята за разделение на нациите, както нацията е била производна от идеята за родове и кланове.
цитирай
6. zelas - Кас, спрях да чета до тук: Чо...
07.06.2011 15:07
Кас, спрях да чета до тук:

kass написа:
Човека не би могъл да оцелее ако не се групира, съвсем подобно на овцете е стадно животно.


Успех!
цитирай
7. kass - zelas :)))
07.06.2011 15:19
съжалявам, че не ти харесва, но за жалост така стоят нещата според мен, а ти ако искаш иди в планината да поживееш сам няколко годинки и ще разбереш някои неща :)))...
Поздрави!

П.С. Подобно на лъвовете повече ли ще ти хареса???
цитирай
8. zelas - П. С. Подобно на лъвовете повече ли ...
07.06.2011 15:23
kass написа:
П.С. Подобно на лъвовете повече ли ще ти хареса???


Не. :))

Няма защо да съжаляваш, тези есета нямат нужда от одобрение или неодобрение, те се доказват и опровергават от само себе си.
цитирай
9. kass - zelas
07.06.2011 15:41
аз не съжалявам за есето, одобрението или неодобрението, а за прибързаното ти спиране на думата "овце", но понеже в поста си бе споменал животните, та направих паралел, защото всеки биологичен вид на земята има устройство, нашето е социално. Когато приемем, че хората живеят на групи - племена, семейства, родове, народи ще си дадем отговор дали ни нарапват нещо или то е част от природата ни... Днес е много лесно да говорим, че това са глупости, но само преди няколко века съвсем не е било така лесно и често инстинктът да защитиш рода си е бил по-силен от политическите внушения...
На какво ли се дължи???
цитирай
10. zelas - инстинктът да защитиш рода си е бил ...
07.06.2011 15:56
kass написа:
инстинктът да защитиш рода си е бил по-силен от политическите внушения... На какво ли се дължи???


Ако имаш предвид инстинкт да се защити поколението тоест нашите деца, да той е естествен, защото е част от иснтикта ни за продължение на рода.. Всичко останало е култувирано в нас от обществото.

Не забравяй, че тук говорим за естествения човек, който сега е изключителна рядкост, един на милиард, така че почти не съществуват отправни точки, които да ти помогнат.
цитирай
11. zelas - То май този материал е за темата:...
07.06.2011 15:59
анонимен написа:
То май този материал е за темата:"Няма такова нещо като "настояще" или "бъдеще"", но ме провокира Пенчо да го пусна тук със сравненията си за някакви "диваци". "Диваците" да не се окажат по-цивизовани от нас?!
http://www.parallelreality-bg.com/analizi/kratkianalizi/331-2011-06-06-10-02-07.html
Зелас, ако ти допада може да го добавиш към споменатата тема.


Много ценна статия, благодаря, и аз си имам любими "диваци".

Последните свободни хора на Земята
http://zelas.blog.bg/politika/2011/02/22/poslednite-svobodni-hora-na-zemiata.691318
цитирай
12. zelas - Поздрав. И подкрепа. Недей така, не ...
07.06.2011 16:16
nikstan написа:
Поздрав. И подкрепа .


Недей така, не сме свикнали на такива неща тук.

Все пак сподели какво мислиш? ;-)
цитирай
13. orlinpetkov - мерси, че го написа вместо мене. ...
07.06.2011 16:25
мерси,
че го написа вместо мене. мързеше ме страшно, от индивидуална гледна точка. който не разбира и с кол в гъзъ няма да разбере
цитирай
14. zelas - мерси, че го написа вместо мене. ...
07.06.2011 16:28
orlinpetkov написа:
мерси, че го написа вместо мене. мързеше ме страшно, от индивидуална гледна точка. който не разбира и с кол в гъзъ няма да разбере


Не съм го написал вместо тебе, сигурен съм че ти можеш по-добре! :)
цитирай
15. penchoan - И който отхвърля правилата на об...
07.06.2011 16:32
zelas написа:
penchoan написа:
И който отхвърля правилата на обществото, част от което е нацията, е тръгнал по пътя на деградацията.


Ако колко още хора трябва да умрат в името на тези вятърничави идеи бре Пенчо, преди да се замислиш - а бре джанъм, тва го пробваме вече 10 илиадо лета и то не ще и не ще да работи, що ли?

А за "новия ред", беше обяснено в статията. Идеята за нов световен ред е всъщност призводна от идеята за разделение на нациите, както нацията е била производна от идеята за родове и кланове.


Смъртта не е толкова лошо нещо, тя стимулира прогреса и еволюцията на индивида и обществото. Когато му дойде времето, тоест хората узреят за ново общество, нациите ще изчезнат. Началото на този процес е много близко. Почти всички хора, живеещи днес на Земята, ще преминат през смъртта в следващите около 4 години, но малка част от тях ще извлекат полза от това и ще възкръснат в нова култура. Цялата Земя ще стане една държава, с един език и един народ, но това е процес, който ще продължи 2000 години.
цитирай
16. kass - zelas
07.06.2011 16:32
Да де, и аз за естествения човек говоря :))))...
Точно защото е естествено да защитиш децата си, човек принадлежи към определен народ или нация...
Ако днес ти бъдат отнети правата някъде по света, защото си българин, към кой би се обърнал, предполагам към българското послство...
Това, че ти смяташ, че няма родове, народи и прочие не означава, че всички смятат така :))))...
цитирай
17. zelas - Смъртта не е толкова лошо нещо, тя ...
07.06.2011 16:35
penchoan написа:
Смъртта не е толкова лошо нещо, тя стимулира прогреса и еволюцията на индивида и обществото. Когато му дойде времето, тоест хората узреят за ново общество, нациите ще изчезнат. Началото на този процес е много близко. Почти всички хора, живеещи днес на Земята, ще преминат през смъртта в следващите около 4 години, но малка част от тях ще извлекат полза от това и ще възкръснат в нова култура. Цялата Земя ще стане една държава, с един език и един народ, но това е процес, който ще продължи 2000 години.


Така и комунистите ни обещаваха светлото бъдеще.

Няма такова нещо като "бъдеще" и най-малкото пък някой може да го предвиди, абсурдно е и наивно.
http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/05/niama-takova-neshto-kato-quot-nastoiashte-quot-ili-quot-byde.760318
цитирай
18. zelas - Точно защото е естествено да защ...
07.06.2011 16:38
kass написа:
Точно защото е естествено да защитиш децата си, човек принадлежи към определен народ или нация...


Това звучи нелогично, "естествено" означава да е вродено в хората. Идеите за нация и народ са изкуствени, създадени съмсем от скоро даже, в сравнение с цялата човешка история.

Нали не твърдиш, че има вроден инстинкт за нация?

цитирай
19. d3bep - Значи нациите са като всяко нещо - с ...
07.06.2011 16:45
Значи нациите са като всяко нещо - с двояка природа.
От една страна действителн оса средство за манипулиране на тълпата, насаждане на омраза, комплекси и войни. Нациите изфабрикуваха "етносите" сякаш че има хора, дето нямат предци а са изскочили от тревата, ил иреално има такива хора, дето бабите и дядите им от двете страни десетхиляди години гаджетата си само по паспорт и етническа принадлежност са ги подбирали.

От друга страна ,разликата между човешкото и животинските общества е, че човешкото най - добре се групира около идея. Без обединителна идея нямаше да има общество и нациите са част от тая идея.

От трета страна... Все повече се убеждавам.
В истинската история няма по - голям вредител от нациите и етносите.
В близката история на тея идеи дсължим омразата към всички около нас, от съседите, през Русия до Германия.

цитирай
20. d3bep - В древната история е още по - лошо. ...
07.06.2011 16:48
В древната история е още по - лошо.
Всъщност историята е ценна със знанието което дава. Тя само за това си струва, древното знание.
Лошото е, че точно срещу него работи един доста .. популярен модел на етническа, панетническа и прочие история.

Пояснявам с пример.
Да кажем, ние виждаме, че имаме някаква връзка - например с хетите.
Турците също си доказват някаква връзка с хетите.
Хетите имат връзка с шумер.
Също и с Египет.
Естественият и най - смисленият исторически подход е следният.

Тъй ,като хетите са умишлено унищожавани, всички свързани с тях да се обединят в търсенето и да съединят фрагментите, нали? Ето така може да се получи.
Да ама не. Историята е станала проститутка на масовия потребител, който иска да съзира в нея собственото си величие и това изкуствено се насажда.
Веднага щом стане ясно нещо общо, веднага се почва.
Едните казват, на, вижте го тва, ний сме го дали на вас. И измислят някакви менте доводи.
Другите веднага почват отсреща... Аааа, не, ний сме ви го дали, и почват контрадоводи.
Всеки иска да го сложи на другия и да е отгоре!

Резултата?
Взаимно вадене на очи. Който квото намери, първо го засекретява. Знанието е по - фрагментирано отколкото ако живеехме в средните векове...
Щото и сега съзнават кво да крият....

Реално ако се замислиш.
Даже и А ако докаже ,че той е дал нещо на Б, изобщо нищо не печели.
Тъпо самочувствие, коеот е за сметка на унижението на Б.
Обаче ак осе съюзят и възстановят една пълна картина, била тя културна, религиозна, как се е управлявала държавата ил икаквото и да е.. И двамата печелят, но те са добре "тренирани" да не виждат, или по - точн ода не съзират такъв възможен изход...

И на практика тази тенденция на работа е най - страшния враг.
Тя насажда по подразбиране омраза и противоборство ИМЕННО МЕЖДУ ТЕЗИ, КОИТО СИ ПРИЛИЧАТ И ИМАТ ОБЩИ НЕЩА, и вместо да се обединят в търсенията си, се взаимоизяждат и пречат...
цитирай
21. d3bep - Така че, Зелас, изобщо не мога да ...
07.06.2011 16:50
Така че, Зелас, изобщо не мога да споделя виждането ти за историята принципно, макар че в частност си прав.

Принципно обаче историята може да служи за"
- познание;
- предвиждане на бъдещето;
- развитие....

Ако същшествуваше НАУКА ИСТОРИЯ.
А не шувенистичното чудотворство, коеот днес е сътворено и масово втълпено на всички.
ТОва днес не е история, то е друг вид политика.... Антиисторическа, за съжаление, н оот нов тип. Вече не с чука ,длетото, факлата и секирата...
цитирай
22. zelas - От трета страна. . . Все повече се ...
07.06.2011 16:54
d3bep написа:
От трета страна... Все повече се убеждавам.
В истинската история няма по - голям вредител от нациите и етносите.
В близката история на тея идеи дсължим омразата към всички около нас, от съседите, през Русия до Германия.


Тук сме на едно мнение и затова критикувах П. Серафимов (спароток), че излишно политизира изследванията си и създава една грешна представа за тракийските етноси, които са многобройни и връзката им със българския народ сега.

ПОГРЕШНО е да се слага знак на равенство между траки=българи. Първата група е многобройна и е невъзможно, ние да сме единствените представители и втората група, българите сега е доста омешена и цялостта и се поддържа само от едно име - българи.

d3bep написа:
От друга страна ,разликата между човешкото и животинските общества е, че човешкото най - добре се групира около идея. Без обединителна идея нямаше да има общество и нациите са част от тая идея


Аз виждам, че този модел не работи, значи има нещо гнило и затова ровя, не че имам нещо против хората да се групират по какъвто и да е модел, стига да ми дават възможността да избирам в кой модел ще се внедря или дали въобще имам нужда от групов модел.
цитирай
23. kass - zelas
07.06.2011 16:56
Твърдя, че няма нищо погрешно и неестествено разбира се. Толкова е естествено, колкото да има фамилии: "Попови", "Иванови", "Драганови" и т.н. Какъв е проблема?
Французи, германци, англичани, българи... И какво?
В цялата човешка история няма нито един паднал от небето човек, може да е мигрирал, да се е слял с друга общност или притопил... Цивилизации са изчезвали и са се пръквали, воювали или обединявали, но няма човек без род, както няма куче без порода...
освен може би Адам и Ева :) (шегичка)
цитирай
24. zelas - d3bep
07.06.2011 17:00
Стефане, благодаря за мненията ти. Имаш право и може да съм бил малко краен, но като цяло историята се използва за политически цели. Ти си прав, че тя може да ни даде практични знания за оцеляването ни, но както сам изтъкваш подхода е напълно погрешен.

Ти самият си изследовател, който се опитва да разбие всички митове без значение чий мазол ще настъпи и дали ще засегне собствения си народ.

Който иска да е истински историк трябва първо да си изгори паспорта.

Поздрави
цитирай
25. d3bep - Нема по тъпо от това, но се оакзва, че ...
07.06.2011 17:01
Нема по тъпо от това, но се оакзва, че за мене тази история днес е адск икорумпирана...
На практика нищо в нея не насажда повече поводи за шовинизъм и омраза, отколкото... ОБЩИТЕ НЕЩА с други култури.
Адск итъпо, като се замислиш.

Защото естественият и логичен отговор за общото е че вероятно някъде назад във времето обща древна култура ви свързва.
Да, ама не, казва съвременната история... И почва...
цитирай
26. zelas - Нема по тъпо от това, но се оакзва, че ...
07.06.2011 17:04
d3bep написа:
Нема по тъпо от това, но се оакзва, че за мене тази история днес е адск икорумпирана...
На практика нищо в нея не насажда повече поводи за шовинизъм и омраза, отколкото... ОБЩИТЕ НЕЩА с други култури.
Адск итъпо, като се замислиш.

Защото естественият и логичен отговор за общото е че вероятно някъде назад във времето обща древна култура ви свързва.
Да, ама не, казва съвременната история... И почва...


Националните модели, които тази статия критикува, налагат изкривяването на историята. Това е реалността.
цитирай
27. get - - Вече, че пцуем ! ... това е върхЪТ на тъпизма !!! ... от всичко що изчетох дотук .
07.06.2011 17:09
zelas написа:
В процеса на историческото си развитие хората са се поддали на животинския си инстинкт да следват по-силния и да му се подчиняват. С течение на времето това е създало една малка група от хора, които са се оформили като водачи или вождове.


- Точно обратното ! ... не най-силните и предприемчиви индивиди са подчинили останалите и са станали вождове !

- Природно гърчавите - нескопосаните, некадърните, измекярите ... те се борят да поставят в подчинение, събратята си !!
- Щот ако един човек е кадърен на него не му трябва одобрението, или помоща на тълпата от клакьори ! - Той си постига сам всичко това, което му е необходимо !
Нескопосаните, физически и интелектуално ГЪРЧАВИТЕ, те стават ШАМАНИ, за да могат да се правят на интересни и да шашкат селските идиоти със щуротии (като богоизбраност и т.н.) !!

- Не правя персонални алюзии !! :)))
цитирай
28. d3bep - Е, чак за изгаряне на паспорта :) ...
07.06.2011 17:14
Е, чак за изгаряне на паспорта :) Човеек е добре да цени предците си и земята си :)
Макар че паспорта е вид инструмент на контрола.

Спароток придава определена популярна форма на търсенията си. За мен това не е окончателният вид на нещата, както не е окончателният вид и при мене в блога. Окончателната като я видя ще ти кажа, но принципно ако има нещо, за което бих го критикувал, е именно създаването у хората на определена потребителска нагласа към историята, и инвертирането на подхода. Вместо да се търси връзката от миналото към нас, се върви от нас към миналото. Той сигурно владее и другия подход, но масовият потребител - едва ли разбира разликата.

Като цяло обаче Спароток е ценен с търсенията и идеите си. И с това, че обръща внимание на обществото на един доста дълбок проблем - зарязаните траки за сметка на несъществуващите по нашите земи монголи - подземнославянски етноси. Може би това е начина, не знам... Иначе ако едновременно обърнеш представите на хората за науката и за съдържанието и, малко хора ще се обърнат към проблема и ще го разберат, повечето директно ще те отхвърлят... Трудно се обръща планина с един шамар.
цитирай
29. d3bep - - Природно гърчавите - неск...
07.06.2011 17:18
get написа:


- Природно гърчавите - нескопосаните, некадърните, измекярите ... те се борят да поставят в подчинение, събратята си !!
- Щот ако един човек е кадърен на него не му трябва одобрението, или помоща на тълпата от клакьори ! - Той си постига сам всичко това, което му е необходимо !

Абе....
Никой сам не е вдигнал пирамида, не е направил канал между две морета и дори не е опитомил жито или коза.
Това, че в момента върховенството паразитира, без реално да допринася за развитие на обществеото в каквато и да е насока(или дори му крои шапка) не значи, че винаги е било така.
цитирай
30. lado - Здравейте! "Идиотокраци...
07.06.2011 17:21
Здравейте! "Идиотокрация" дава доста отговори
цитирай
31. zelas - Вече, че пцуем !. . . това е върхЪТ на ...
07.06.2011 17:37
get написа:
Вече, че пцуем ! ... това е върхЪТ на тъпизма !!!


Тъкмо си мислих - Гетски ще подлудее, като го прочете! Не съм сбъркал.

Ама, аз ти се радвам - Псуй, Григорий, псуй, щом ти иде да псуеш то значи си жив, значи нещо там се гневи, ври, живот кипи.

Псувнята е най-откровенната дума! Ейбем ти историята, ейбем ти траките, ейбем ти обединението на българската нация!

Съединението прави силата ... ама чия сила?
цитирай
32. sparotok - мнение
07.06.2011 17:44
Всеки си има свое мнение, а моето е това, че когато сред един народ има чувство на принадлежност към един род, една култура, един език, това дава сили...

Отричането на обществото, морала и т.н. прилича поне на мене на анархизъм, а той не е нищо друго освен хитър способ на определена група хора целящи да разбият и унищожат дадено общество облагодетелствайки своето...

Може и да греша, но това е мненитето ми.
цитирай
33. zelas - Отричането на обществото, морала и ...
07.06.2011 17:49
sparotok написа:
Отричането на обществото, морала и т.н. прилича поне на мене на анархизъм, а той не е нищо друго освен хитър способ на определена група хора целящи да разбият и унищожат дадено общество облагодетелствайки своето...


Ето пак се говори за група. Ами няма група, Павле, сам съм, както и ти си сам и това ни прави хора, индивиди.

Никой нищо няма за цел да разбие. Защо да разбивам нещо, което е обречено?

Обществото е обречено, и не само българското. Българското даже ще е последно, щото нас случайно или не силно развитата цивилизация все ни подминава. Затова и оцеляваме толкова дълго. И траките не са били силно развита цивилиция въпреки, че ти се опитваш до внушиш противното. Ако бяха щяха да станат империя по подобие на рим и византия.

Цивилизацията се прави от слаботелесни хора! Траките са имали мускули и надареност да гледат 20 жени! :))
цитирай
34. zelas - 34. анонимен
07.06.2011 17:56
анонимен написа:
Друг е въпросът дали това ни се харесва. Мнозина отхвърлят с негодувание тази възможност, най-вече заради накърненото его. Защото се чувстват използвани, употребени и т.н. Защото се чувстват нещо повече и значимо от така отредената роля. Всеки има правото да вярва или не, но всички сме абонирани за истината и когато му дойде времето тя ще ни се стовари върху главите, независимо от нашите искания, вяра или знание. Абонирани сме и толкоз. Особеност на вида. Като тази, за настъпващите сривове в естествената психическа устойчивост и воля на отделния човек, когато много индивиди се съберат на едно място. Да си направят социум и да си живеят живота.

С риск да бъда намразен, но според мен тази идея не е случайна. Някои или нещо е открило тази ни особеност, намерило е начин да ни я вмени е и сега много успешно я използва. Както и някои от нас. Възгордяхме се и лесно се провъзгласихме за връх на хранителната верига. Но дали е така? От хилядолетия отглеждаме храната си, но това не е гаранция, че само ние сме се научили да го правим.
Но поведението на животните във фермите много наподобява това на хората в социума. Защото...


Благодаря за добре представеното мнение!
цитирай
35. kass - zelas
07.06.2011 18:04
и какво като си в група???
Чета, чета, коментар след коментар и не разбирам... Къде мамка му е пролема???
Като си в група не си човек ли???

Обществото е обречено, и не само българското....

Как точно е обречено обществото??? Как ще живеят хората ако не в общност??? Отде толкова земя, че всеки сам да си живее??? Ще не ще човека ще живее в общвство и с правила, независимо дали в отделни граници или без, и пак ще си бъде индивид с народ или без... Виждам, че се тревожиш за шовинизма и национализма, само че май говорим за различни неща. Конфликти могат да възникнат между различни нации, между две села или два града, между двама братя дори... с две думи - карат се хората... но това няма нищо общо с това, че всеки си има потекло...макар, че може и преди десет минути да си набил брат си, но плясне ли му един шамар съседския син, ще скокнеш да го защитаваш... Толкова ли не се разбира наистина???
цитирай
36. zelas - Отде толкова земя, че всеки сам да си ...
07.06.2011 18:16
kass написа:
Отде толкова земя, че всеки сам да си живее???


В момента цялото население на земята може да се побере на територията на щата тексас. Земя колкото искаш, и в България пустеещи села колкото искаш, но хората си искат цивилизацията и обществения живот и се блъскат в градовете.

kass написа:
Къде мамка му е пролема???


Проблем няма, няма и решение. Не си мисли, че се опитвам да реша някакъв проблем. Решенията са нашите проблеми.

kass написа:
Чета, чета, коментар след коментар и не разбирам...


А не трябва да четеш нищо, тук нищо няма да научиш.
цитирай
37. zahariada - Нация има за да...
07.06.2011 19:58
Хората се събират и са се събирали накуп не да се пазят от врагове, а за да могат да се избиват, крадат, лъжат и т. н. помежду си. Знаеш ли колко скучно е било в пещерите по пет-шест човека. Като се сбият и ще ликвидират групата.
цитирай
38. tihatavoda - Гробищата , фолклорно наследство ли са ? А глинените плочки ? А авторските изяви ?
07.06.2011 21:09
" В историята се говори само за царе и царици, за злато и сребро като атрибут на богатите, за войни и за държавното устройтво. Без фолклорното наследство, нямаше да знаем абсолютно нищо за обикновения човек." .........Мноооооого слаба представа за Шекспир .

цитирай
39. zelas - " В историята се говори само за ...
07.06.2011 21:36
tihatavoda написа:
" В историята се говори само за царе и царици, за злато и сребро като атрибут на богатите, за войни и за държавното устройтво. Без фолклорното наследство, нямаше да знаем абсолютно нищо за обикновения човек." .........Мноооооого слаба представа за Шекспир .


Ами отворете си историческите книги ще видите колко пише за обикновения човек. Май не сте ги отваряли скоро, прав ли съм? :))
цитирай
40. zelas - Хората се събират и са се събирали ...
07.06.2011 21:37
zahariada написа:
Хората се събират и са се събирали накуп не да се пазят от врагове, а за да могат да се избиват, крадат, лъжат и т. н. помежду си. Знаеш ли колко скучно е било в пещерите по пет-шест човека. Като се сбият и ще ликвидират групата.


Голяма скука, да, няма нет, няма телевизия, само някакъв бут ври в казана! Скукаааа!
цитирай
41. zelas - Бе що ми замириса на Ницше?И на Шв...
07.06.2011 23:00
анонимен написа:
Бе що ми замириса на Ницше?И на Швейк?:)


Ами не знам, нещо си забравил на котлона. :))

Концепцията на Ницше за отхвърляне традиционните ценности не е насочена към индивида, а по-скоро създаване на супер-човечество, което да разпространява културата и господтсвува над нисшите духом. Затова и бива възприета от Хитлер.

Тук отричаме културата, морала и чуждото познание под каквато и да е форма. Разликата е огромна. Но те разбирам, че имаш нужда от отправни точки, така че не си първият, няма и да си последния.

Поздрави

п.п. Мнението ти се затри. Биг брадър блог.бг иска всички да сте регистрирани и да ви следи, инак мненията биват затривани. :))
цитирай
42. stamenmihalevski - И как точно си представяш живота, ...
07.06.2011 23:36
И как точно си представяш живота, без народи, нация и общество, без групиране на хората, без йерархия? Как изобщо може да има каквото и да било развитие, ако не използваме услугите на останалите, така както те нашите? Щяхме ли да имаме автомобили, самолети, компютри, че дори и самобръсначки ако щеш... Дори и да се приеме, че човек не е социално животно, според мен няма никакъв шанс да води по-различен живот от този на вълците примерно, ако не живее като социално животно. Ако не сме социални животни, защо тогава хората изпитват желание за общуване с други индивиди, а не ходят в гората и си живеят живота? Ако ти - като един от представителите на хората - не си социално животно, тогава защо пишеш в blog.bg (Не се заяждам и не искам да те засегна или обидя, а просто поставям въпрос и нямам нищо против това да пишеш :) ...) Защо желаеш да бъдеш чут и прочетен? Способен ли си сам да си набавиш всичко, което ти е необходимо? В какъв дом щеше да живееш, ако хората живееха на групички от десетина човека примерно? Едва ли къщата ти щеше да е нещо по-добро от пещерите, в които са се подвизавали пра-пра-пра.... бабите и дядовците ни. Отричаш основите на обществото, но насреща не прадлагаш нищо. Може би цялата система изобщо не е идеална и перфектна, но щом не ти харесва и да предположим, че желаеш да я промениш, тогава покажи алтернативата.
цитирай
43. zelas - Може би цялата система изобщо не е ...
08.06.2011 00:01
stamenmihalevski написа:
Може би цялата система изобщо не е идеална и перфектна, но щом не ти харесва и да предположим, че желаеш да я промениш, тогава покажи алтернативата.


Няма алтернатива. Няма един път за всички. Няма обща формула, която да не доведе до трагичен край рано или късно. В тази си форма, човек не може да живее по друг начин. Мисълта е нашия враг, но тя е единствения инструмент, който имаме сега за оцеляването си. Тя е толкова полезна, колкото и вредна и се интересува само от себе си и унищожава всичко около себе си - затова имаме тези екологични проблеми и животните са на изчезване.

Ето днес четох за e.coli кризата в Германия и за това, че най-вероятно е възникнала от германски ферми използващи заразена тор от някакви фабрики. И пак виждаме до какво води този така наречен прогрес, който ни е създал неща като "автомобили, самолети, компютри, че дори и самобръсначки ако щеш". В стремежа си към постоянно щастие, ние ще постигнем постоянно нещастие. Решенията са нашите проблеми.

А защо пиша тук? А ти защо четеш? :)
цитирай
44. stamenmihalevski - Аз чета, защото имам нуждата и же...
08.06.2011 01:20
Аз чета, защото имам нуждата и желанието за контакт с други хора, което приемам за едно от доказателствата, че сме социални животни, заради което ти зададох въпроса "защо пишеш?". Няма да коментирам e.coli, защото това е политика. Безспорно вредим на природата с мисълта си, но тогава защо тази мисъл ни е дадена от Бог или природата, или извънземните, или който/каквото там е отговорен/но за появата на хората? Може би човек трябва да премине през етапите на разруха, за да достигне до духовното извисяване. Нека обаче се върнем на въпроса социални животни ли сме или не и дали ни е наложено това или просто сами сме си го избрали. Защо живеем в общество? - Защото само така можем да се преборим с останалите животни и суровата природа, и да си гарантираме продължение на рода и гена, което пък е един от вродените ни инстинкти. Защо мравките са социални животни? - Защото само така имат шанса да оцелеят. Същото е с пчелите. Социалните животни са така устроени, че да изпълняват различни функций в обществото си, защото сами не са в състояние да се справят с всичко. Едни се грижат за едно, а други за друго. Сама мравка не е в състояние едновременно да снася яйца, да строи мравуняк и да го пази от враговете. Това ми беше мисълта със "самолетите и самобръсначките". Котките например не са социални животни. Женските абсолютно самостоятелно се грижат за поколението си, дори без "мъжете" си, докато при нас не е точно така. Ние сме 10-100-1000 пъти по умни от тях и въпреки това изправени сами срещу майката природа сме доста по уязвими.
цитирай
45. stamenmihalevski - По отношение на това, че историята е ...
08.06.2011 02:27
По отношение на това, че историята е "политическа проститутка" е така, само ако сам се оставиш да бъдеш подведен и ако вярваш безрезервно и безкритично на всичко. Ако си духовно беден, си в състояние да намразиш човек от друга нация и без особено подробни познания за миналото, дори без никакви. Именно подобни личности са ставали причина за войните. Първо са започнали "скандалите", чак тогава се е появила нуждата от по-масови обединения срещу евентуални врагове и голямата надпревара за това "кой е по-голям". А защо всъщност са започнали "скандалите"? - По мое мнение, защото обикновенно на първо място стои "кое е по добре за мен", а не "кое е относително добре за всички". Историята е полезна именно за това, да виждаме недостатъците на отношенията между хората в миналото и да се опитваме да ги подобряваме в бъдеще, като не допускаме стари грешки доказали недъзите си, като това негрите примерно да са роби на белите. Вярно е, че сега бедните са като роби на богатите, но отношенията между едните и другите са десетки пъти по-цивилизовани отколкото преди хиляда години. Вярно е, че умират много хора от войни, но какъв е процентът на жертвите спрямо останалите днес и какъв е бил в миналото? Ако ние младите не знаехме нищо за Първата и Втората Световна Война и пораженията от тях, какво би се случило след няколко десетилетия, когато много по-могъщи оръжия от тези преди седемдесет години или сто са в ръцете ни? Разумът води към развитие, а то към грешки, заради несъвършенството ни, но да се надяваме, че сме добри ученици по история.

цитирай
46. anonymousbulgaricus - Има нещо, което е ценно в провока...
08.06.2011 10:13
Има нещо, което е ценно в провокацията ти и то е осмислянето на историята като познание за миналото, което е общо и което трябва да съхраняваме, защото то носи спомена за нас и в добрите ни и в лошите ни черти - не говоря само за политическа история, а за всичко на което казваме културно-историческо наследство и за което дори и в нета се водят кански борби. Гаче, ако някой вярно докаже, че българите са траки, а траките са цивилизовали света, това ще ни донесе дивидент по милиард долара на калпак. То от историко-политическа гледна точка по-важно е да се направи нужното да се спази договора с Турция за овъзмездяването на тракийците, защото е нещо истинско, действащо, написано, признато и подписано, а има и смисъл от него.
Когато историята се ползва за политика, за създаване на омрази и най-вече в полза на остарелия национализъм от 19 и началото на 20 век, който няма нищо общо със съвременните реалности и ценности на съвременното общество тогава е по-добре наистина тази история въобще да я няма. Най-доброто определение за модерния национализъм и образуване на съвременните нации, което съм чувал е "Състояние на силна омраза и превъзходство спрямо съседите"! Това определение има всякакви измерения, милионите убити са само най-явния и губителен аспект от него.
Това за историята. За човека и обществото не смятам, че си прав. Казали са го и други - като биологичен вид човека е стадно животно, той не би могъл да оцелее и три поколения, ако не е бил в стадо. И като стадно животно на него са му съвсем привични измеренията на стадното поведение, което виждаме и днес в природата - алфа мъжки, алфа женска, право на алфите за продължаване на рода и гена, естествен отбор, грижа на всички за алфите, унищожаване на потомството на падналата алфа и създаване на ново на победиталата алфа и т.н.
Разликата е, че при хората тези отношения придобиват смисъл на социум, градене на обществени институции, идеи, вярвания, които го усложняват и в известен смисъл хуманизират.
цитирай
47. zelas - Спрях да чета до тук. Може би човек ...
08.06.2011 11:49
Спрях да чета до тук.

stamenmihalevski написа:
Може би човек трябва да премине през етапите на разруха, за да достигне до духовното извисяване.


Успех в духовното извисяване
цитирай
48. zelas - Това за историята. За човека и об...
08.06.2011 11:56
anonymousbulgaricus написа:
Това за историята. За човека и обществото не смятам, че си прав. Казали са го и други - като биологичен вид човека е стадно животно, той не би могъл да оцелее и три поколения, ако не е бил в стадо. И като стадно животно на него са му съвсем привични измеренията на стадното поведение, което виждаме и днес в природата - алфа мъжки, алфа женска, право на алфите за продължаване на рода и гена, естествен отбор, грижа на всички за алфите, унищожаване на потомството на падналата алфа и създаване на ново на победиталата алфа и т.н.
Разликата е, че при хората тези отношения придобиват смисъл на социум, градене на обществени институции, идеи, вярвания, които го усложняват и в известен смисъл хуманизират.


Обществените институции те отдалечават от твоята истинска същност. Хората не са стадни животни, защото има индивиди, които живеят извън стадото. Ти виждал ли си овца да се разхожда сама без стадото, освен ако не е загубена и блее за да я чуят?

Точно и това правите тук всички защитници на обществото, блеете за стадото защото сте загубени в мислите си.

Както казах вече нямам нищо против това, само изтъквам какви са последиците. Диалога е невъзможен, човек слуша само знанията, които е придобил отвън, той не слуша другия човек насреща. Ние сме просто радиоточки, които бълват някакви звуци, които не са с нищо по-различни от лаенето на кучето или блеенето на овцата.
цитирай
49. zelas - Ихаааа какво велико нещо е Интер...
08.06.2011 11:59
анонимен написа:
Ихаааа какво велико нещо е Интернет... И в него, както под Слънцето има място за всякакви идиоти :)

Гениално-смешното в случая е не толкова безсмисленото вербализиране на някакво идиотско виждане на околния свят, а по-скоро неистовия стремеж на автора да му предаде и някаква научна стойност ;)))
Да не говорим за това, че си и вярва в написаното :)
Авеййй Таранкоолу... Ти като не си социално животно що щеш тука и що пишеш за другите ???
Наистина Интернет е свобода ! Да бъдеш какъвто си искаш - луд, нормален, добър, лош, извратен, та дори и педофил... Докато не те хванат :)


Ей тва сега е мнение дет ми харесва. Човекът поне отказва да приеме каквато и да е чужда гледна точка. Точно така мой човек, отхвърли оковите на знанието. Само да те питам - ТИ що щеш туа?
цитирай
50. anonymousbulgaricus - Ех, кат се запънете на нещо и зор. ...
08.06.2011 12:22
Ех, кат се запънете на нещо и зор. Само овцете ли живеят стадно. Да си забелязал, че има лъвове, които живеят извън прайда, че има елени, които живеят извън стадото, моржове, сурикати, вълци, биволи, плъхове и т.н. и т.н. Ама понеже овце отърва на тезата - овце та овце. Ако трябва да се сравняваме с някой биологичен вид то трябва да гледаме или близките ни по ген маймуни или близките ни по хранителен режим прасета и плъхове.
Напротив, хората твърде толерантно и от най-различен ъгъл дискутират написаното от теб. Ти обиждаш всички с "блеете" и овци. А да твърдиш, че човека не е стадно животно на биологично ниво и че би могъл да оцелее в природата, ако не живееше стадно е пълен нон сенс. Няма нито нужната кожа, нито нужните зъби, нито нужната репродуктивна скорост, нито нужната маса, нито нужните и появили се в резултат на социалния му опит технологични предимства в борбата за оцеляване.
Виж, че социалният човек, с цялата културна, технологична и обществена надстройка може да живее сам, но само при наличие на обществени правила, които да пазят правото му на самота и неприкосновенност или при пълно отсъствие на други хора около себе си и достатъчно силни хищници. Ама от такава самота човека като биологичен вид ще изчезне по бързо от ланския сняг!
цитирай
51. zelas - Ех, кат се запънете на нещо и зор. ...
08.06.2011 12:35
anonymousbulgaricus написа:
Ех, кат се запънете на нещо и зор. Само овцете ли живеят стадно. Да си забелязал, че има лъвове, които живеят извън прайда, че има елени, които живеят извън стадото, моржове, сурикати, вълци, биволи, плъхове и т.н. и т.н. Ама понеже овце отърва на тезата - овце та овце. Ако трябва да се сравняваме с някой биологичен вид то трябва да гледаме или близките ни по ген маймуни или близките ни по хранителен режим прасета и плъхове.
Напротив, хората твърде толерантно и от най-различен ъгъл дискутират написаното от теб. Ти обиждаш всички с "блеете" и овци. А да твърдиш, че човека не е стадно животно на биологично ниво и че би могъл да оцелее в природата, ако не живееше стадно е пълен нон сенс. Няма нито нужната кожа, нито нужните зъби, нито нужната репродуктивна скорост, нито нужната маса, нито нужните и появили се в резултат на социалния му опит технологични предимства в борбата за оцеляване.


Човек може да живее САМ С ДРУГИТЕ, но социалните структури които е създал копират стадното поведение на животните, които са по-ниско от него в еволюцията. Прочети статията Физиология на индивида, за да видиш (ако можеш) позицията.

http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/03/fiziologiia-na-individa.759268

Обществото е стадо и всеки член е овца - ако това ви обижда то сигурно е така. Аз също съм овца, ако не бях нямаше въобще да четеш тези редове!
цитирай
52. zelas - Zelas, казваш:". . . има нещо ...
08.06.2011 13:13
анонимен написа:
Zelas, казваш:"...има нещо гнило и затова ровя."
Препоръчвам ти да запичнеш "да ровиш" в това как е съществувало в миналото старото българско село. Не говоря за сегашните от градски тип. Старите...
Там е разковничето според мен.Поздрави


Ами аз от вече половин година я пея тази песен, друже - СПАСЕНИЕТО Е НА СЕЛО! В Сиромашка радост всичко е описано.

И си абсолютно прав, старото българско село е постигнало един почти хармоничен модел, при който човек си знае до къде се простират неговите граници и къде започва границата на съседа. И тези граници са били уважавани без нужда от писани правила и закони, без нужда от репресеивен апарат като армия и полиция, без нужда от конфликти.

Стефан Цанев в неговите книги пише, че българския селянин е отварял портите на селото доброволно на всеки завоевател и това той го смята за слабост. Каква слабост, това е най-мъдрото решение. Хората не са мислили, че трябва да се жертвуват за България, те са разбрали, че и едните и другите са ХАЙМАНИ и са се присобили за да оцеляват най-добре!

Ама коварните юдо-комунисти защо се заеха с унищожаването на селото първо и след това изграждаха идустрии за гражданите-овце да се зомбират.

Йебем ви Софията, йебем ви Варната, йебем ти Пловдива!
цитирай
53. boristodorov56 - Ще го обсъдим с Балон Цингаров!
08.06.2011 13:28
Може и да се спори, но по-добре да пием по една бира - виж ква е жега вън.
цитирай
54. boristodorov56 - Допадна ми, но ще издадат присъда в безотечственост, т.е. невъзвращенец насред България
08.06.2011 13:30
анонимен написа:
Ако живееш в хармония, цялото съществуване ще бъде за теб хармонично.
Ако в теб цари безредие - така ще бъде и със света наоколо.
Подредеността обаче не трябва да бъде фалшива, нито натрапена.
Когато се опитваш да си наложиш насила някакъв ред, само се разкъсваш. Някъде дълбоко в теб безредието продължава.
Натрапеният отвън ред води до безредие.
Съществува друг вид ред, който няма нужда да бъде налаган.
Просто се отървете от всички конструкции, станете естествени и спонтанни. Това е най-великата стьпка, която може да се изисква от човека.
За нея е необходим огромен кураж,
понеже обществото не харесва такива неща.
Същността на робството става ясна за хората.
Те разбират, че никаква политическа революция
не е достатъчно революционна в същността си.
Всички политически революции
стават антиреволюционни, след като победят.
Това е така, защото властта винаги е антиреволюционна.
Властта се движи в свой собствен свят.
Революциите не помагат и човек все повече осъзнава това.
Zelas предлага съвсем различна перспектива.
Тя не е революционна, а бунтарска.
Бунтьт предполага индивид.
Можеш да се бунтуваш сам, без никаква партия или организация,
по свой, неповторим начин.
Това не означава борба против обществото,
а стремеж да се отиде отвъд него.
В момента на освобождението човек навлиза в нов тип съшествуване,
за което досега не е имал представа.
Сякаш е живял с кърпа на очи и изведнъж някой е махнал кърпата:
светът е така различен и нов!
Премахнатата от очите превръзка е онова,
което досега си наричал свой ум -
мисленето ти, предразсъдъците, познанията, дори свещените писания.
Можеш да живееш - като дърветата, като реките, като слънцето и луната.
Това е изконно човешко право.
От неговата загуба не печелиш нищо, напротив - губиш всичко!
Ако, за да го спечелиш е необходимо да загърбиш всичко останало -
пак няма как да загубиш, няма да съжаляваш за загубата.
Един единствен миг истинска свобода е достатъчен да изкупи всички загуби.

цитирай
55. zelas - Един единствен миг истинска сво...
08.06.2011 15:09
57. анонимен - Тук написа:
Един единствен миг истинска свобода е достатъчен да изкупи всички загуби.


Само дето истинската свобода не може да се осъзнае, животното в горате не знае, че е ... нито че е свободно ... то е. Осъзнаването означава разделение от цялостта на живота.
цитирай
56. stamenmihalevski - 49. zelas - 11:49 Спрях да чета ...
08.06.2011 15:26
49. zelas - 11:49

Спрях да чета до тук.

stamenmihalevski написа:
Може би човек трябва да премине през етапите на разруха, за да достигне до духовното извисяване.

Успех в духовното извисяване

1. Благодаря за пожеланието. :) Само така и не разбрах, с какво не си съгласен в това изречение. Мислиш ли, че духовно извисените задължително се раждат такива и тези, които не са, никога не могат да станат? Значи ли това, че щом някой е подпомагал някога "разрухата", никога няма да премине в "другия отбор"? Значи ли, че щом първия път сбъркаш, когато смяташ колко е две плюс две, значи винаги ще грешиш?

2. Защо спря да четеш до това изречение и не коментира останалото?

3. И аз бих могъл да цитирам едно изречение от написаното и да спра да чета до там, но така няма да разбера цялостното мнение по въпроса и затова изслушвам или чета до края!!! Например - "Човек знае само какво е добре за него, той не носи оковите на моралните норми."
Нали именно това са моралните норми, не само да мислиш за собственото си благополучие, защото именно това мислене ни навлича всички злини, които си описал. Защо има война в Ирак? - Заради това, че американците са големи професори по история, големи патриоти и са в оковите на моралните норми или заради това, че искат да "изпият" арабския нефт и нямат грам морал, който да ги спре и да ги накара да се замислят, дали това е правилно, дали е хуманно просто така да решаваш съдбите на другите хора? Защо консумираме всички ресурси на планетата ни, без да се съобразяваме с последствията за нея и за другите животни? - Защото сме учили усърдно история, поддали сме се на идеята за нация и народност, и сме останали в оковите на моралните норми или защото всеки поставя на първо място личните си нужди и желания?
цитирай
57. zelas - Тука се загубих в този лабиринт. На ...
08.06.2011 16:13
Тука се загубих в този лабиринт. На мен трябва да ми се обяснява просто иначе не схващам. Само ще се заловя за това

62. анонимен - Тук написа:
съществува голяма вероятност, да започнеш да слушаш своята биология.


Това означава да осмисляш своето тяло, тоест мисълта пак е замесена, така че за каква спонтанност става въпрос?

Спонтанността е неусмислена. Човек не може да "знае" дали е напълно спонтанен, не можеш да се погледнеш отстрани.
цитирай
58. zelas - Например - "Човек знае само ...
08.06.2011 16:16
stamenmihalevski написа:
Например - "Човек знае само какво е добре за него, той не носи оковите на моралните норми."
Нали именно това са моралните норми, не само да мислиш за собственото си благополучие, защото именно това мислене ни навлича всички злини, които си описал. Защо има война в Ирак? - Заради това, че американците са големи професори по история, големи патриоти и са в оковите на моралните норми или заради това, че искат да "изпият" арабския нефт и нямат грам морал, който да ги спре и да ги накара да се замислят, дали това е правилно, дали е хуманно просто така да решаваш съдбите на другите хора? Защо консумираме всички ресурси на планетата ни, без да се съобразяваме с последствията за нея и за другите животни?


Това са действията на американското общество и нация, тук индивида няма дума, така, че къде виждаш противоречие?
цитирай
59. stamenmihalevski - Противоречието е в това, че много ...
08.06.2011 17:05
Противоречието е в това, че много отделни индивиди одобряват тези действия, не защото са големи патриоти, а защото "знае само какво е добре за него, той не носи оковите на моралните норми." - добре е за него да печели пари на гърба на другите, но причината за това не е нито историята, нито нацията, нито народа, а егоизмът, който ти така непоколебимо се опитваш да защитаваш. Мислиш ли че всеки американец ще получи част от баницата, мислиш ли че нацията е тази, която абсолютно единодушно е решила да постъпи така, цялото стадо ли застава зад това решение? - по-скоро най-печеливши ще са имащите власт и ръководещите се от идеята - няма народ, няма нация, няма общество, няма обединение на хората, има АЗ и нищо друго на този свят. (В никакъв случай не защитавам режима на Садам, просто коментирам действията на тези, които го "бутнаха")

Предполагам ще ме "контрираш", като напишеш, че именно създадената йерархия е причина тези хора да имат възможността да правят тези работи и ще си прав, но ако я няма тази йерархия, как би могъл обикновенният човек имащ право на живот и съществуване да се справи с примерно сто и двайсет килограмов егоист готов дори да убива, само и само да удовлетвори собствените си нужди? Как е възможно без цялата тази органицазия беззащитната майка и шейсет килограмовия й съпруг да защитят поколението си? Означава ли, че трябва да се върнем към суровите закони на природата, за да няма хора с повече власт от останалите? Ако да, защо изобщо имаме разум, който поне е успял да създаде относителна сигурност дори и за по-слабите? Възможно е да няма наций, държави и граници едва тогава, когато никой от нас не мисли, че единственото важно на планетата съм АЗ и нищо друго няма значение. Именно тази идея води хората към саморазрушение, не идеята за обединение.
цитирай
60. zelas - @ stamenmihalevski
08.06.2011 17:21
Няма да те "контрирам". :)
цитирай
61. stamenmihalevski - Проблемите, за които си писал ги има ...
08.06.2011 17:39
Проблемите, за които си писал ги има и есето определено е интересно и провокативно, заради което от снощи пиша коментари по него и размишлявам по темата, но обопщено казано това, с което не съм съгласен е, че причина за неправдите е стремежът към обедидение. Щом обаче ме караш да се замислям, значи си си свършил добре работата, а дали съм на същото мнение е съвсем различен въпрос. Това е позицията ми.

Пожелавам ти да пишеш по още много провокативни теми, за да провокираш мисленето ни. Жив и здрав да си!!! :)
цитирай
62. zelas - Жив и здрав да си!!! :) И ти, за ...
08.06.2011 18:08
stamenmihalevski написа:
Жив и здрав да си!!! :)


И ти, за жив(ота) е следващата тема!
цитирай
63. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
11.01.2012 19:43
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
64. анонимен - Most powerful&cost effective SEO service in world get up to 100K backlinks now!
31.01.2012 22:28
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get amazing web traffic using superb backlink blast today. We can post your marketing post up to 100’000 forums around the web, get thousands of backlinks and amazing targeted online web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
65. анонимен - Патриотизмът е архаичен, но без ...
24.08.2012 01:17
Патриотизмът е архаичен, но без него идва страшното - глобализация в името на икономически интереси. Изходът е да не си заличаваме историята - да я знаем, за да не забравим кои сме и откъде сме.
цитирай
66. анонимен - Live Sex Cam
21.10.2012 23:23
<a href=http://adultcamchat.me/>Adult Video Chat</a>
http://adultcamchat.me/
A webcam is a video camera that feeds its images in real time to a computer or computer network, often via USB, ethernet, or Wi-Fi.

Their most popular use is the establishment of video links, permitting computers to act as videophones or videoconference stations. The common use as a video camera for the World Wide Web gave the webcam its name. Other popular uses include security surveillance, computer vision, video broadcasting, and for recording social videos .

Webcams are known for their low manufacturing cost and flexibility,<>] making them the lowest cost form of videotelephony. They have also become a source of security and privacy issues, as some built-in webcams can be remotely activated via spyware.
<a href=http://newclosetblog.com.br/no-estilo-de-amanda-capellani/#comment-5761>Lesbian Chat</a>
<a href=http://isulaviva.typepad.fr/isulaviva/2012/06/my-entry.html>WebCam Sex</a>
<a href=http://skyline.uhd.edu/2012/06/25/south-belt-leader-interviews-powerlifting-coach-john-hudson/>Adult Video Chat</a>
<a href=http://www.techguru247.com/blog/pc-repair-2/online-pc-repair#comment-25693>Live Sex Cam</a>
<a href=http://www.cantodellesirene.altervista.org/?q=node/106#comment-3131>WebCam Sex</a>
цитирай
67. анонимен - Live Cams
22.10.2012 08:16
<a href=http://adultcamchat.me/>Live Sex Cam</a>
http://adultcamchat.me/
A webcam is a video camera that feeds its images in real time to a computer or computer network, often via USB, ethernet, or Wi-Fi.

Their most popular use is the establishment of video links, permitting computers to act as videophones or videoconference stations. The common use as a video camera for the World Wide Web gave the webcam its name. Other popular uses include security surveillance, computer vision, video broadcasting, and for recording social videos .

Webcams are known for their low manufacturing cost and flexibility,<>] making them the lowest cost form of videotelephony. They have also become a source of security and privacy issues, as some built-in webcams can be remotely activated via spyware.
<a href=http://sasuino.livejournal.com/5683.html?mode=reply>Live Cams</a>
<a href=http://nhcinstitute.com/programs/our-faculty/#comment-2860>Video Chat</a>
<a href=http://percussivebunny.livejournal.com/358325.html?mode=reply>Live Sex Cam</a>
<a href=http://gendertrender.wordpress.com/2012/02/28/hi-my-name-is-carter/>Adult webCams</a>
<a href=http://www.xuejing.org/flashphpgbook.html/comment-page-83#comment-170468>Live Sex Chat</a>
цитирай
68. анонимен - Sex Cams
23.10.2012 19:07
<a href=http://adultcamchat.me/>WebCam Sex</a>
http://adultcamchat.me/
A webcam is a video camera that feeds its images in real time to a computer or computer network, often via USB, ethernet, or Wi-Fi.

Their most popular use is the establishment of video links, permitting computers to act as videophones or videoconference stations. The common use as a video camera for the World Wide Web gave the webcam its name. Other popular uses include security surveillance, computer vision, video broadcasting, and for recording social videos .

Webcams are known for their low manufacturing cost and flexibility,<>] making them the lowest cost form of videotelephony. They have also become a source of security and privacy issues, as some built-in webcams can be remotely activated via spyware.
<a href=http://luv2bhealthy.tsfl.com/?message=1>Sex Cam</a>
<a href=http://jasereraser.wordpress.com/2009/08/12/why-i-want-to-be-maryanne-from-true-blood/>WebCam Sex</a>
<a href=http://bancosenchile.cl/banco-itau.html>Sex Cams</a>
<a href=http://www.beammachine.net/de/webseite_eintragen.php>Adult Chat</a>
<a href=http://polaetaneaepo.livejournal.com/1334.html?mode=reply>Adult WebCam</a>
цитирай
69. анонимен - Adult Cams
24.10.2012 13:21
<a href=http://adultcamchat.me/>Adult Video Chat</a>
http://adultcamchat.me/
A webcam is a video camera that feeds its images in real time to a computer or computer network, often via USB, ethernet, or Wi-Fi.

Their most popular use is the establishment of video links, permitting computers to act as videophones or videoconference stations. The common use as a video camera for the World Wide Web gave the webcam its name. Other popular uses include security surveillance, computer vision, video broadcasting, and for recording social videos .

Webcams are known for their low manufacturing cost and flexibility,<>] making them the lowest cost form of videotelephony. They have also become a source of security and privacy issues, as some built-in webcams can be remotely activated via spyware.
<a href=http://groupe-igt.com/>Adult webCams</a>
<a href=http://21st-century-scholarship-info.biz/2012/06/30/new-blog-post-detroitprguru-on-how-harvard-business-school-club-of-michigan-is-making-a-difference-scholarships-to-mhttpt-cotjfgtu8y/>Adult Video Chat</a>
<a href=http://airgunner.org/?p=51>Adult Video Chat</a>
<a href=http://refrigeratvpjx.blog.fc2.com/blog-entry-19.html>Adult webCams</a>
<a href=http://ebookforum.wordpress.com/2009/12/11/harpercollins-delays-e-books/>Video Chat</a>
цитирай
70. анонимен - Live Chat
25.10.2012 00:43
<a href=http://adultcamchat.me/>Live Sex Chat</a>
http://adultcamchat.me/
A webcam is a video camera that feeds its images in real time to a computer or computer network, often via USB, ethernet, or Wi-Fi.

Their most popular use is the establishment of video links, permitting computers to act as videophones or videoconference stations. The common use as a video camera for the World Wide Web gave the webcam its name. Other popular uses include security surveillance, computer vision, video broadcasting, and for recording social videos .

Webcams are known for their low manufacturing cost and flexibility,<>] making them the lowest cost form of videotelephony. They have also become a source of security and privacy issues, as some built-in webcams can be remotely activated via spyware.
<a href=http://acebethanycrh.wordpress.com/2008/07/26/cogent-story-exception-taken-of-iraq-the-extra-fishwrap-29-may-07/>Live Sex Cam</a>
<a href=http://www.utahdrugrehabs.org/>Sex Cam</a>
<a href=http://www.autobusova-doprava.com/guestbook-cz.htm>Adult Chat</a>
<a href=http://www.bipolarsupporter.com/bipolarsupporterblog/honesty-after-bipolar-episode/comment-page-1/#comment-45040>Sex Cams</a>
<a href=http://verucasalt123.livejournal.com/195659.html?mode=reply>Video Chat</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5783951
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031